Αρχική / Αρχαία Ελλάδα / SOS για την Αμφίπολη. Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο

SOS για την Αμφίπολη. Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο

amphipoli
Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται το μνημείο της Αμφίπολης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. Τόνισε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, δεν είναι καν επισκέψιμη. «Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Έπεσαν χώματα, λίμνασαν νερά στα αυλάκια των ανασκαφών και το υπόβαθρο έχει γίνει ακόμα πιο σαθρό.
amfipoli2
«Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή. Πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα, χωρίς όμως να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
amphipoli2[1]
Συμφώνησαν όμως ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη γεωστατικής, εδαφοτεχνικής και στατικής μελέτης, που θα διαγνώσουν επακριβώς τα προβλήματα του μνημείου. Στη συνέχεια, άλλες μελέτες θα ερευνήσουν τις καταλληλότερες μεθόδους αναστήλωσης. Θα ακολουθήσουν μελέτες για τα κονιάματα, για τον πωρόλιθο του περιβόλου, για τη συντήρηση των μαρμάρινων γλυπτών. Η πραγματική συντήρηση μπορεί να ξεκινήσει, μόνο αφότου ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες. Ο κ. Ξυδάκης είπε στη Βουλή πως η χρηματοδότηση συνεχίζεται. Χαρακτήρισε το μνημείο «μοναδικής αξίας» και το τοπίο που το περιβάλλει «μοναδικού φυσικού κάλλους». Μίλησε για μια τεράστια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει ανασκαφεί τις τελευταίες δεκαετίες και στην οποία υπάρχουν δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και ένα ωραιότατο μουσείο και τόνισε πως η Αμφίπολη «χρειάζεται ολιστική προσέγγιση». Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η ανεύρεση χρημάτων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αρκεί για να καλύψει το κόστος των ερευνών.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Ο Μύθος της Αλκιόνης και οι Αλκυονίδες μέρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Inline
Inline