Αρχική / Επιστήμη / Διάστημα / Voyager 1: ο πιο μακρινός διαστημικός εκπρόσωπος της ανθρωπότητας

Voyager 1: ο πιο μακρινός διαστημικός εκπρόσωπος της ανθρωπότητας

Γιώργος Φορόπουλος

Γιώργος Φορόπουλος

Ο Γιώργος Φορόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Msc στην επιστήμη της Δημογραφίας.
Γιώργος Φορόπουλος

Latest posts by Γιώργος Φορόπουλος (see all)

Voyager 1: ο πιο μακρινός διαστημικός εκπρόσωπος της ανθρωπότητας

Οι διαστημοσυσκευές Voyager 1 & 2 εκτοξεύτηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου και 20 Αυγούστου 1977 και αποτελούν τους πιο μακρινούς εκπροσώπους του ανθρώπινου είδους στο διάστημα.

Ο Voyager 1 βρίσκεται σε λειτουργία για περισσότερα από 37 χρόνια και ταξιδεύει με ταχύτητα 60.000 χλμ/ώρα με κατεύθυνση προς τον αστερισμό του Οφιούχου. Αρχική αποστολή του Voyager 1 ήταν η μελέτη των πλανητών Δία και Κρόνου καθώς και των δορυφόρων τους και εν συνεχεία να συνεχίσει προς τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος μελετώντας την επίδραση της ηλιόσφαιρας και να καθορίσει τα όριά της. Το Σεπτέμβρη του 2013, μετά από 35 χρόνια ταξιδιού, διέσχισε την ηλιόσφαιρα και πλέον κινείτε στο διαστρικό διάστημα.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με 2 μίνι αντιδραστήρες που θα της παρέχουν ενέργεια τουλάχιστον ως το 2025. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση 132 Αστρονομικών Μονάδων από τη Γη. (1 Α.Μ.=150 εκ.χλμ), ή 20 δις χλμ. Προκειμένου να καλύψει μία απόσταση ενός έτους φωτός (10 τρις χλμ) θα χρειαστεί 17.000 έτη (το πλησιέστερο άστρο στη Γη, ο Εγγύτατος Κένταυρος, βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός). Στη τωρινή απόσταση τα δεδομένα που στέλνει κάνουν περισσότερες από 18 ώρες να φτάσουν στη Γη.

Voyager 1: ο πιο μακρινός διαστημικός εκπρόσωπος της ανθρωπότητας

Στο Voyager τοποθετήθηκε ένας επιχρυσωμένος δίσκος με δεδομένα για το ανθρώπινο είδος, στοιχεία για τον πλανήτη μας, δείγματα μουσικής, εικόνες και χαιρετισμοί σε 55 γλώσσες. Είναι ένα είδος καλωσορίσματος εάν ποτέ βρεθεί από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Η μνήμη του υπολογιστή του Voyager (υπερσύγχρονος για το 1977), ανέρχεται στα 40 ΚΒ. Ένα smartphone στις μέρες μας έχει χιλιάδες φορές περισσότερη μνήμη και αυτό από μόνο του φανερώνει τα άλματα που έχουν γίνει στην επεξεργαστική και αποθηκευτική δυνατότητα των υπολογιστών.

 Voyager 1: ο πιο μακρινός διαστημικός εκπρόσωπος της ανθρωπότητας

Πλέον, μετά από ταξίδι και συνεχή λειτουργία 35 1/2 χρόνων, η 722 κιλών διαστημοσυκευή  Voyager, εξακολουθεί να στέλνει πολύτιμα δεδομένα στους επιστήμονες της NASA. Το ταξίδι δεν έχει συγκεκριμένο προορισμό και εφόσον το διαστημόπλοιο δεν συγκρουστεί με κάποιο ουράνιο σώμα, θα ταξιδεύει στο διάστημα για μια αιωνιότητα. 

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η NASA παρουσιάζει τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες των δακτυλίων του Κρόνου που τραβήχτηκαν ποτέ

Inline
Inline