Αρχική / Πολιτισμός / Πολιτιστικά / Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ
«Sleigh Bells»

 

Μία ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ – που είχε χαθεί από τη δεκαετία του 1920 – βρέθηκε στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (British Film Institute, BFI), το οποίο ανακοίνωσε την κυκλοφορία της το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά εδώ και 87 χρόνια.

Στην εξάλεπτη ταινιούλα, με τίτλο «Sleigh Bells» («Τα κουδούνια του έλκηθρου»), την οποία δεν είχε δει κανείς αφότου κυκλοφόρησε το 1928, εμφανίζεται ένας «πρόγονος» του Μίκι Μάους, σύμφωνα με το BFI, στα αρχεία του οποίου βρέθηκε η μοναδική ταινία που υπάρχει ακόμη.

Η τελευταία αποκαταστάθηκε με τη βοήθεια των στούντιο κινουμένων σχεδίων Ντίσνεϊ και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 12 Δεκεμβρίου στο Λονδίνου.

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ
Ο Όσβαλντ δημιουργήθηκε το 1927

«Τι ωραίο δώρο να ανακαλύπτεις μια ταινία της Γουόλτ Ντίσνεϊ που είχε χαθεί για πολύ καιρό και να μπορείς να δείξεις το “Sleigh Bells” σε ένα εντελώς νέο κοινό, 87 χρόνια μετά τη δημιουργία του», δήλωσε ο Ρόμπιν Μπέικερ, συντηρητής και επικεφαλής των αρχείων του BFI.

Η ταινιούλα παρουσιάζει τον πρώτο χαρακτήρα που δημιούργησε ποτέ η Ντίσνεϊ, τον «Όσβαλντ, το γουρλίδικο κουνέλι», μακρινό «πρόγονο» του Μίκι Μάους. Ο Όσβαλντ δημιουργήθηκε το 1927 και ήταν αγαπητός για την ατίθαση προσωπικότητά του, σύμφωνα με το BFI.

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ

Τα κινούμενα σχέδια στο «Sleigh Bells» είναι έργο του Γουόλτ Ντίσνεϊ και του Ουμπ Άιγουερκς, οι οποίοι δημιούργησαν πρώτα τις ταινίες του Όσβαλντ για τη Universal και στη συνέχεια, έπειτα από μία διαφορά σχετικά με το συμβόλαιο, επινόησαν τον Μίκι Μάους. Η ταινία κινουμένων σχεδίων ανακαλύφθηκε από έναν ερευνητή ο οποίος έψαχνε στον ηλεκτρονικό κατάλογο των εθνικών αρχείων του BFI – που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών στον κόσμο.

Ο Μπέικερ ελπίζει πως «Τα κουδούνια του έλκηθρου» θα αποκαλύψουν σε ένα νέο κοινό «τη ζωτικότητα και τη φαντασία» των δημιουργιών της Γουόλτ Ντίσνεϊ στην πρώτη τους περίοδο. Ο Άντριου Μίλσταϊν, πρόεδρος των στούντιο κινουμένων σχεδίων Ντίσνεϊ, εκτιμά πως μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες «χαμένες» ταινίες της Ντίσνεϊ.

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ

«Οι ταινίες μικρού μήκους του Όσβαλντ είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας των στούντιό μας, και εργαζόμαστε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βρούμε ταινίες που λείπουν, με κινηματογραφικά ταμεία και ιδιώτες συλλέκτες», ανέφερε.

Σχολιάστε

Σχόλια

Δείτε επίσης

Η αίθουσα των χαρτών των Μεδίκων

Η αίθουσα των χαρτών των Μεδίκων

Inline
Inline